Przepisy Natalki

ZUPA CEBULOWA


Składniki:


zupa cebulowa

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy przez ok. 20 min na średniej mocy palnika co chwilę mieszając. Gdy zrobi się miękka dodajemy sól, cukier, listki laurowe.

Smażymy kolejne 20 min po czym dodajemy pieprz, czosnek i tymianek.

Wlej 500 ml bulionu i gotuj przez 30 min.

Długą bagietkę pszenną pokrój w poprzek na cienkie kromki. Każdą kromkę posmaruj z obu stron delikatną oliwą z oliwek. Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Na nagrzaną patelnię kładź kawałki bagietki i podpiekaj z obu stron na rumiano.

Przełóż zupę do żaroodpornego naczynia, na wierzch ułóż grzanki i posyp ser. Włóż do nagrzanego piekarnika. Po paru minutach ser jest zapieczony a danie gotowe.